Hej och välkommen till min blogg


BlommehönsTanken med att skriva en blogg har jag haft länge men i samband med att jag skrivet företagardagbok i Hallå, så har jag upptäckt att det finns så mycket jag vill berätta men inte får plats i dagboken.

Bloggen skall spegla vad som händer här på gården och i Eko-skafferiet men även annat som händer med anknytning till ekologisk frågor.

Får lite kalla fötter när jag inser vad jag har gett mig in på. Men den som har gett sig in i leken får leken tåla. Jag hoppas att du som följer mig har överseende så här i början med innehållet.

I söndags hämtade vi hem våra nya skånska blommehöns, får se om mården eller räven håller sig till vegetarisk kost denna gången.

Risken för att blommehönsen skulle dö ut var stor, men på 70-talet hittade man höns i Vomb, Tofta och Esarp och detta är från dessa hönsflockar som dagens härstammar ifrån. Än då länge finns det inte så många föder upp rasen så att de är inte så lätta att få tag i, detta är en av förklaringarna till att vi inte ha haft höns på ett tag.

Varför heter det blommehöns, jo för att den har en blommig fjäderskrud, har även hört att hönsrasen har fått sitt namn efter äldre skåningar som talade om dem som ”di gamle blommede”.

Nu hoppas vi bara att det blir några kycklingar men vi får väl se om tycke uppstår.

Än så länge bor hönsen i hönsgården för att ”bo in sig” men tanken är att de skall ströva fritt här hos oss. Några namn har de inte fått ännu. Har du några förslag?

Denna veckan är tanken att vi skall sätta vår andra omgång av potatis, detta är lite av ett experiment då jorden är varmare nu, kommer de vi sätter nu och de vi har satt innan, kunna skördas samtidigt eller blir det stor skillnad. Mer eller mindre ogräs? vi får se.

I helgen som gick så skördade jag de första rabarberna. Inget slår ju den första rabarbepajen för säsongen. Alla har ju sitt eget favorit recept. Själv gör jag en paj där vit choklad är inblandad.

V har några sparris plantor, inte så många ännu, några buntar per  vecka brukar det ju bli, lite beroende på hur varmt det är men vi kompletterar genom att köpa in från andra odlare. Får se om vi kan skörda något i nästa vecka.

Nästa vecka borde det vara dags att sätta ut de första salladsplantorna för säsongen, mer om detta och lite bilder blir det nästa vecka,

Ha en trevlig vecka alla och njut av det ljusa lövverket och vitsipporna.

Eko-tanten